reede, 13. juuli 2012

Ergutamaks laste fantaasiat


Teatavasti on enamikel tänapäeva lastel liiga palju mänguasju ja nende aeg sisutatakse ülemäära ära. Uuringud on näidanud, et mida vähem asju ja igavam lapsel (just sellisel Emili vanusel) on, seda paremini areneb tema fantaasia ja loovus.
Tundub, et lätlased on asja tõsiselt võtnud. Siin nähtav, võibolla, et mitte kõige maalilisem, ülesvõte pärineb Riia lennujaama mängunurgast. Olgu öeldud, et totol nähtav lauake ja kolm tooli moodustasidki kogu mängunurga sisustuse. Meie "fantaasiavaene" laps istus seal mõnda aega, korra ronis kogu täiega lauale, pöördus oma sama üleküllastunud emme poole küsimusega "Mida siin teha saab?" ning mõistlikku vastust saamata, andis alla ning "väljus" "nurgast" (loe: astus kolm sammu vasakule).
Mulle jäigi arusaamatuks, et kas endisele idabloki riigile sobivalt oli kogu ülejäänud inventaar lihtsalt tuuri pandud (mängunurk asub ju turvakontrolli järgses alas, mõni asi siis liumägi või kiikhobu kaenlas lennukile ronida, iseäranis kui ärimehel on kiire töötempo juures lastele kingitused ostmata jäänud) või äkki näeb miski eurodirektiiv ette, et igas lennujaamas peab laste mängunurk olema ja lätlased siis tegid vaibast ja aiamööblist ka ühe sellise valmis.
Või äkki kõik teised lapsed ja nende vanemad mängivadki seal ennastunustavalt fantaasiamänge. Et nagu söövad õhupannkooke ja ehitavad õhulosse. Sel juhul olid nad ilmselt ise ka õhust, sest meie istusime antud nurga kõrval ca 45 minutit ja ühtki last seal mängimas ei kohanud.

Kommentaare ei ole: