pühapäev, 12. juuni 2011

Man of few words


Joonatan meil veel eriline sõnakunstnik ei ole ning eesti keelele üleminekuga suurt ei kiirusta. Ta on rohkem elukunstnik ja aega sul siis keeletaipu arendada kui ilm tahab uudistamist ja muskel kasvatamist. Siiski paneme siia kirja tema sõnavara hetkeseisu, et oleks pärast hea vaadata, et mis ja millal.
emme (rõhk viimasel e-l) - tähistab lisaks emmele ka issit, Emilit, vanaemasid ja vajadusel ka teisi lähedal viibivaid naisterahvaid.
amp - lamp. esimene ja endiselt armas, sobib ideaalset sisenenud külalisega vestluse alustamiseks, sest peaaegu alati on millele viibata.
auk - auk. Kui plaadilt kõlab Detektiiv Lotte nn Kosmoselaul (no see laul, kus Lotte ja Bruno erinevatest ametitest laulavad) laulab Emili terve laulu kaasa, Joonatan laulab alati kaasa esimese salmi viimase rea ehk siis "auk".
eeeee...ant - elevant. Ei tea, mida näitab see meie kohta, et mõlemil meie lastest on selles vanuses elevant konkurentsitu lemmikloom olnud.
auh- koer
äu-kass
hõk - kaelkirjak :-)
röh-röh - siga
mõmm - karu
anni! - vaidlustamisele mittekuuluv teadaanne soovist vanni minna
ämm - ei ole paraku tegemist külalisega tulevikust vaid see sõna näitab hoopis, et Joonatan on ikkagi pealinna mees ja tähistab trammi.
brr - auto
dzzz - lennuk, sama kirjapilt on ka helikopterit tähistaval "sõnal", kuid häälduses on siiski väike (vaid lapsevanema kõrvaga eristatav) vahe
aitäh - endiselt kasutusel, kuid paraku ei pakuta seda enam nii külluslikult kui mõni kuu tagasi
õue! - vaidlustamisele mittekuuluv teadaanne soovist õue minna
bljääd - seoses suvekuumaga sõnavarra lisandunud uudissõna, mis tähistab jäätist
mmm! - täheühend, mis tähistab kõiki teisi vajalikke sõnu
Lisaks sellele pidavat Joonatan kasutama veel tervet rida keerulisi ja vähem keerulisi sõnu, kuid neid paraku ainult Emili kuuldes.
Jutust aru saab poiss see-eest suurepäraselt, ütleks lausa, et mõnikord paremini kui tema kaks aastat vanem õde, kelle puhul on vanemate poolt esitatud palvete-käskude mõistmises ja kuulmises tekkinud märgatav taandaareng, kuid sellest juba edaspidi.

2 kommentaari:

her ütles ...

Oh, idablokis tähendab bljääd midagi sootuks muud. Plaanisite meile külla ka tulla?

Eveli ütles ...

oi see bljääd on lahe!